THE DESIGN DETAILS

  • Being that it was the lower floor and built as a basement, we installed a high-end engineered HARDWOOD FLOOR. The floor in a warm taupe with hints of washed gray, provides the perfect foundation for the space.

  • A FIREPLACE for the northwest winters was paramount.  I decided to relocate it at the last minute and placed it opposite the kitchen, for a symmetrical line from the kitchen through the living space.

  • To maximize STORAGE I installed back-to-back 9ft double door closets in this space instead. 

  • A fully functional KITCHEN complete with white Corian countertops, a center island cooktop, raised breakfast bar, under-counter oven, French drawer refrigerator, dishwasher, microwave and a huge white farmhouse porcelain sink, took pride of place under a large window that I made a feature of.  Designing the window to become a part of the cabinet design, also made the kitchen feel larger.

  • The newlyweds' wedding theme was "Harvest Moon".   I knew they were passionate about a custom hand calligraphed piece of reclaimed piece of wood that was used as a header of the ceremony door that the bride and her Dad had walked through.   I found a perfect spot above the bay kitchen window and hung it as a surprise for them and they love it!

MORE DESIGN DETAILS​​

  • The window wall between the back and front doors was a long one.  I decided to break it up and build in a BENCH SEAT and an upholstered seat cushion.  This would work well for a dining room table, a workspace or a conference table, should the space be used as home office.

  • The one corner of the room had a HUGE BAY WINDOW that would normally be used as a breakfast nook.  As I was able to get a center island and breakfast bar in the kitchen, I knew this space HAD to be something fabulous!  The newlywed daughter is an avid reader and a prolific writer, so I created a READING NOOK ON STEROIDS!

 

  • A built in bench trimmed in white like the rest of the space, and a huge thick and comfortable upholstered bench cushion was perfect!  This made for a cozy and comfortable corner to read, write and for afternoon naps! An interesting shaped chandelier above the nook adds great AMBIANCE AND LIGHT.

  • To maximize the light and make the space feel open and fresh, I chose a COLOR PALETTE of off whites, soft and gentle grays with pops of lilac, aubergine and lavender.

  • Warm colored light washed gray woven woods blinds which compliment the flooring perfectly, were installed in all the windows. Their Top Up / Bottom Down feature, provides privacy and allows for light to enter

FINAL DESIGN TOUCHES

 

  • An area to the side of the space next to the kitchen that did not have any windows, afforded me the opportunity to add a LAUNDRY area with a stackable washer and drier.  The area behind this was the steam shower of the main house, so it made for perfect plumbing! 

  • This space was 12 x12 and it made sense to make this a multi functional space too.  Adding an elegant upholstered day bed would accommodate any additional guests for the night and a work desk would allow for bill paying or homework.

  • A PRIVATE BEDROOM off the great room with 3 large windows, was finished out with the same hardwood flooring to continue the flow throughout the space.  An ADA sized door was installed into the bedroom to allow for wheelchair access if necessary. A tall and wide built in dresser was tucked into the wall facing the bed for lots of storage.

  • The en-suite bathroom has a closed off shower and toilet space and the double vanity and closet area provides ample storage.

  • I gave the guest house access to the main house and the gym and steam shower by adding a door in the passage to connect the two spaces.  The door has a double sided lock to allow for privacy on both the guest house and main house sides of the house.

Interior Designer in Portland Oregon 
Email:  Di@DiBarker.com
Quality service for new construction, remodeling, interior design & decorating projects since 2001.

 

 a db design